Beküldő: admin | 2023. 10. 18., sze – 12:38
bod

A verseny meghirdetője

A 2023/2024-es tanévben a Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közreműködésével hirdeti és szervezi meg a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt.

A verseny célja

A tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének – azon belül is legfőképpen könyvtárhasználati tudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk – fejlesztése. Célja továbbá az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciák fejlesztése, az iskolai tanulási folyamat során részekre bontott ismeretelemeket egységbe foglaló, szintetizáló, az információs műveltséget és a forráshasználati képességeket mozgósító tudás mérése, értékelése.

A verseny kategóriái korcsoportok szerint

I. korcsoport: 7–8. évfolyamos tanulók
II. korcsoport: 9–10. évfolyamos tanulók

A részvétel feltételei

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny magyar nyelvű egyéni verseny, bármely magyarországi iskola 7–10. évfolyamos tanterv szerint tanuló diákját nevezheti könyvtárostanára vagy annak hiányában bármely szakos tanára.

A felkészüléshez felhasználható irodalom

A verseny témájához – könyvtárhasználati, információkeresési verseny lévén – nincs megadott bibliográfia. Ugyanakkor a verseny fordulóin (fordulónként eltérő módon) a tanulóktól elvárás, hogy használjanak elektronikus és nyomtatott forrásokat, katalógusokat és egyéb adatbázisokat.

A nevezés módja és határideje

Nevezni az erre a célra létrehozott online felületen lehet. A nevezéssel kapcsolatos részletes tudnivalók a verseny honlapjáról ismerhetők meg: https://portal.ktep.hu/Bodverseny
A versenyre nevezés határideje: 2024. január 19., péntek 24 óra.

♦♦ A versenybizottság 2023. december 18-i alakuló ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy a tanév rendjének változása miatt a nevezési határidőt meghosszabbítja. Ennek értelmében a 2023/2024-es tanévben a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyre a szervezők 2024. január 19. péntek éjfélig fogadnak el nevezést. 

Nevezési díj

A versenyre egy fordulóban sem lehet nevezési díjat kérni.

Fordulók

1. forduló: iskolai forduló

 • Időpontját és helyszínét a köznevelési intézmények határozzák meg, de az időpont nem lehet későbbi, mint 2024. január 12., péntek.
 • Az intézmények helyi verseny megrendezése és/vagy felkészítő foglalkozások nélkül nem nevezhetnek tanulókat az országos írásbeli fordulóra. Az iskolai versenyt és/vagy felkészítést az iskola saját hatáskörben szervezi meg.

2. forduló: országos írásbeli forduló

 • Időpontja: 2024. február 26.
 • Helyszínét megyénként az országos szervezők határozzák meg, a megyei versenyszervezőkkel együttműködve (a helyszínek legkésőbb a nevezési határidőig megjelennek a verseny honlapján).
 • A tanulók ebben a fordulóban írásbeli feladatlap kitöltésével adnak számot tudásukról. A központilag elkészített feladatsor megoldásához könyvtár használata is szükséges.

3. forduló: döntő

 • Időpontja: 2024. április 22. 
 • Helyszíne: később kerül kihirdetésre, a tanulók komplex (írásbeli és szóbeli) feladatokat oldanak meg, a könyvtár forrás- és eszköztárát használva.

Téma

A feladatsorok a verseny témájához több szempontból is kapcsolódó, azt több tudományterület felől megközelítő forrás- és könyvtárhasználati feladatokat tartalmaznak, melyeken keresztül komplexen kell bemutatniuk a tanulóknak információs műveltségüket, forráskeresési és -használati tudásukat.

A verseny e tanévi témája: Fenntartható fejlődés

A továbbjutás feltétele, a továbbjutottak értesítésének módja az egyes fordulókból

1. forduló: A köznevelési intézmény dönt a továbbjutókról, és biztosítja ezzel a 2. fordulóra történő nevezés jogát.
2. forduló: Az országos döntőbe jutás feltétele a 2. fordulóban országosan elért kategóriánkénti 1–12. helyezés.

Az eredmények közzétételének módja
Az országos írásbeli forduló és a döntő eredményei a verseny honlapján jelennek meg.

Díjazás

 • Az országos írásbeli fordulóra jutó diákok korosztályuknak megfelelő olvasmányt kapnak ajándékba.
 • A kategóriánkénti első három helyezett kiemelt könyvjutalmat és/vagy könyvutalványt kap.
 • Valamennyi döntőbe jutott diák és felkészítője oklevelet és jutalmat kap.
 • Külön díjazzuk – oklevéllel és könyvjutalommal – a 2. fordulóban legjobb eredményt elért szakképzésben tanuló versenyzőket.
 • A zsűri javaslata alapján lehetőség van különdíj odaítélésére is.

Elérhetőségek

Az országos szervező
Országos Széchényi Könyvtár
dr. Hangodi Ágnes, országos versenyszervező
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205
E-mail: oktat@oszk.hu; Telefon: 06-30-608-8387

A verseny szakmai felelőse: Dömsödy Andrea
E-mail: domsody.andrea@gmail.com

A versennyel kapcsolatos további információkat és részleteket az aktuális versenyszabályzatból, valamint a verseny honlapján található bejegyzésekből lehet folyamatosan megismerni és nyomon követni.

Az országos versenyszervező fenntartja azt a jogot, hogy a verseny bármely fordulóját online szervezze meg. Részletesen erről is a versenyszabályzat rendelkezik.

Budapest, 2023. október 16.
 

Letölthető versenykiírás