Beküldő: admin | 2022. 09. 28., sze – 22:04

Könyvjelzőcsere projekt

Alkossanak párt egy, a világ másik végén működő iskolai könyvtárral és küldjenek egymásnak saját készítésű könyvjelzőket postai úton! Csak abban az esetben jelenkezzenek erre a programra, ha vállalni tudják a küldemények feladását! 
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021. október 26.

Útmutató a könyvjelzőcserén való részvételhez:

MEGJEGYZÉS: A projekt postai úton történő könyvjelzőcsere, ha a digitális könyvjelzőcserében szeretne részt venni, kérjük, olvassa el a 2022-es digitális könyvjelzőcsere projektet kiírását!

1. Ha valamilyen oknál fogva nehézségekbe ütközne az online űrlap kitöltése, küldje el az adatait a projektkoordinátoroknak:

2. Kérjük, győződjön meg arról, hogy az e-mailben megadott kapcsolattartási adatok helyesek, aktuálisak-e, és hogy nincsenek-e olyan biztonsági beállítások, amelyek miatt a kijelölt partner vagy a koordinátor nem tudna kapcsolatba lépni Önnel.

3. Ennél a projektnél a partnereket a projekt koordinátora jelöli ki; NEM a regisztráló csoportok választják ki a partnereiket.

4. A koordinátorok számos tényezőt vesznek figyelembe a partnerek kijelölésekor, beleértve a résztvevők által a regisztráció során megfogalmazott kívánságokat és kéréseket, de nem tudnak  garanciát vállalni a kijelölt partnerekért.

5. A résztvevők adatait mind a regisztrációs táblázat Regisztrációs és Partner munkalapján is rögzítésre kerülnek.

6. A partneriskolák eléréséhez szükséges összes adat megtalálható a Regisztráció fülön.

7. Kérjük, hogy ne változtassa meg a regisztráció során megadott adatait a regisztrációt követően! Adatváltozás esetén lépjen kapcsolatban a projektkordinátorokkal! (Adatok az 1-es pontnál megadva)

8. A partnerek kijelölését követően vegyék fel a kapcsolatot egymással, hogy megszervezzék a könyvjelzők cseréjét és a projekt többi részletét!

9. Felhívjuk figyelmét, hogy kismértékű eltérések lehetnek a projektben résztvevő diákok számában. Amennyiben több tanuló van a partneriskola csoportjában, akkor legyenek kedvesek több könyvjelzőt küldeni, hogy minden tanuló kapjon legalább egy könyvjelzőt!

10. A könyvjelzőcsere-projektbe történő regisztrációval kötelezettséget vállal arra, hogy könyvjelzőket cserél a kijelölt partnerével. 
Sajnos minden évben előfordul, hogy csoportok csalódnak, amikor nem érkeznek meg a partnertől várt könyvjelzők.
Mindannyiunknak egymás őszinteségére és szakmaiságára kell támaszkodunk ahhoz, hogy ez a projekt mindenki javára és örömére szolgáljon. 
KÉRJÜK, HOGY MINDENKI TELJESÍTSE A VÁLLALÁSÁT!

11. Felhívjuk figyelmét, hogy a könyvjelzőcsere, a digitális könyvjelzőcsere és a Skype-projekt is különálló projek, kérjük, olvassa el a külön felhívásokat!

12. Ha valamilyen okból fel kell vennie a kapcsolatot a koordinátorával, kérjük, győződjön meg arról, hogy megadta-e a regisztrációs űrlapon szereplő sorszámát! Ezt mindenképpen fel kell tüntetni a koordinátornak küldött e-mailen, mert segít az azonosításban, s így gyorsabban válaszolhatunk Önnek.
 

Digitális könyvjelzőcsere projekt

Alkossanak párt egy, a világ másik végén működő iskolai könyvtárral és küldjenek egymásnak saját készítésű könyvjelzőket virtuálisan. 
Regisztrációs link: DIGITAL BOOKMARK EXCHANGE REGISTRATION LINK | View pairings
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021. október 26.

A Digitális könyvjelzőcsere projekt alapgondolata megegyezik a könyvjelzőcsere projekttel, azzal a különbséggel, hogy a cserére szánt könyvjelzők digitális formában készülnek. A résztvevőknek lehetőségük van kinyomtatni a beérkezett digitális könyvjelzőket, vagy csak digitális formában terjeszteni a tanulók között.

A digitális könyvjelzőcsere projekt jó lehetőség lehet olyan iskoláknak, akik számára megterhelő a postai úton történő csere  költsége, vagy olyan területeken élnek, ahol a postai szolgáltatások nem megbízhatóak vagy nem érhetők el. Az is előfordulhat, hogy könnyebben vonzza be a tanulókat egy informatikai / digitális projekt, mint egy hagyományosabb készségeket és munkamódszereket igénylő tevékenység. Ha ezek az állítások igazak az ön iskolájára, akkor a digitális könyvjelzőcsere projekt az ideális az Önök számára!

A következő információk hasznosak lehetnek a projekt megvalósításához:

A könyvjelzőcsere projekttel kapcsolatos információk 2-10 pontig vonatkoznak a digitális könyvjelzőcsere projektre is.
A digitális könyvjelző cserére vonatkozó speciális ajánlások:
1. Minden hallgató elkészíti egyéni digitális könyvjelzőjét, és mindegyiket  e-mailben küldik el a fogadó iskola koordinátorának, vagy megegyezés alapján megosztják.
2. A nyomtatáskor a papírral és a tintával való takarékosság érdekében az ajánlott könyvjelzőméret: 6,5 cm x 21,5 cm.
3. Útmutató a nyomtatás méretezéséhez: ha a könyvjelzőket vízszintesen nyomtatják, és a méretük 6,5 cm x 21,5 cm, akkor oldalanként 4 könyvjelző fér el.
4. Pasztell színek vagy fekete-fehér használatával megtakarítható a színes tinta nyomtatáskor. A címzettek kérhetik, hogy kiszínezhető könyvjelzőt kapjanak, ebben ez esetben fekete körvonal használata ajánlott. A partnerek megegyezhetnek abban, hogy milyen formai előírásokat szeretnének alkalmazni.
5. A partnerek kijelölésekor a partneriskoláknak meg kell vitatniuk és meg kell állapodniuk a könyvjelzők készítéséhez használt program és a kitrejesztés formátuma kérdésében.
6. A könyvjelzőkhöz használható programok: MS Word, az MS Paint stb.
7. A könyvjelzők megosztásának néhány lehetősége a Google Drive, a Dropbox vagy az e-mailhez csatolt dokumentum.

Ha valamilyen oknál fogva kapcsolatba szeretne lépni a koordinátorral, használja a regisztrációs űrlapon szereplő sorszámát, tüntesse fel ezt a koordinátornak küldött e-mailben, így könnyebben azonosítható, s gyorsabban kap választ a kérdésére.
 

Projektkoordinátorok: Dr. Chhavi Jain, email: iaslchhavi@gmail.com

 

Virtuális kapcsolatépítés a világ körül – Skype/Zoom/Teams projekt

Osztályok összekapcsolása a világ más részein élő osztályokkal skype/Zoom/Teams-en keresztül. Lehetőleg azonos időzónában lévő iskolák között.
Kapcsolattartók: Inez Kinanthi & Abha Singh
Email: kinantea@gmail.com
abha.singh@british-school.org
Regisztrációs felület: VIRTUAL CONNECTIONS AROUND THE WORLD REGISTRATION LINK | View pairings

A 2022-es Skype-projektbe történő regisztráció határideje: 2022. október 26.

Az elmúlt évek tapasztalata megtanította a világot a virtuális kapcsolattartásra, amit felhasználhatunk a Világhónap megünneplésére. Ez a projekt nagyszerű lehetőséget nyújt a diákok számára a világ minden tájáról, hogy valós időben beszélhessenek a Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alatt. A diákok tanulhatnak egymástól és különböző kultúrákkal ismerkedhetnek meg, s megoszthatják egymással az olvasmányélményeiket.

A könyvtárostanároknak kell felveniük a kapcsolatot a listán szereplő résztvevőkkel, akikkel online beszélgetést szeretnének folytatni. Érdemes olyan csoportot választani, akikkel az időeltolódás ellenére is megvalósítható a beszélgetés.

A koordinátorok NEM jelölik ki a partneriskolákat, ezt a jelentkezőkenk kell megtenniük! Miután kiválasztották egymást a skype beszélgetéshez, egyezzenek meg a skype időpontjáról, időtartamáról és a megvitatni kívánt kérdésekről. 
Az online beszélgetéseket október 31-ig kell lebonyolítani.
 

A következő információk segítenek Önnek a projektben:

1. Regisztráljon online a Skype projektbe. Lásd a regisztrációs űrlap 1. lapját az alábbi linken. VIRTUAL CONNECTIONS AROUND THE WORLD REGISTRATION LINK | View pairings

2. A résztvevőknek telepíteniük kell a Skype-ot az eszközeikre, és fiókot kell létrehozniuk.
3. A Skype beszélgetést októberben kell lebonyolítani.
4. Javasoljuk, hogy a résztvevők a projekt napja előtt szervezzenek Skype tesztet a Skype partnerek között, hogy minimalizálják a Skype beszélgetés alatt előforduló technikai hibákat.
5. A résztvevőket arra kérjük, hogy a Skype projekt megvalósítása után térjenek vissza a regisztrációs linkre, hogy a regisztrációs űrlap 2. oldalán található válaszlapon kommentet írhassanak tapasztalataikról.
6. Jó lenne, ha a résztvevők képeket készítenének és beküldenék őket a „Mit csinálnak mások a világhónapon” weboldalra, hogy a többiek is láthassák, hogy mi történt a világhónapon.
7. Ezekben a rendkívüli időkben, amikor az iskolák a világ minden táján áttértek az online tanításra és tanulásra, itt egy lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépjenek egymással az iskolák a Skype-on keresztül, és megosszák egymással az olvasmányélményeiket. A projektben való részvételhez az illetékesnek meg kell győződnie arról, hogy minden hallgatónak van saját Skype-fiókja, és otthonából tud csatlakozni a Skype beszélgetéshez.

Virtuális kapcsolatépítés koordinátorai: Inez Kinanthi & Abha Singh
 

Sikeres együttműködést kívánunk!
                        Könyvtárostanárok Egyesülete