Beküldő: admin | 2016. 08. 16., k – 09:56

Felhívás

 

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Egyesületünk ebben az évben is kíván kis segítséget adni ahhoz, hogy minél több magyar iskola is részt vegyen az egyre kiterjedtebb projektben.

 

Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. 2015-ben a magyar jelentkezők száma minden várakozást túlszárnyalt: egyesületünkön keresztül 68 iskolából jelentkeztek diákcsoportok a programra. Az IASL beszámolójából kiderül: Magyarország a maga több mint 4500 tanulójával a második legnagyobb arányban vett részt a programban, amelybe világszerte 24 ország több mint 25 ezer diákja kapcsolódott be. A magyar diákok olyan nagy arányban jelentkeztek a külföldiekhez képest, hogy többen az ország határain belülről kaptak partneriskolát, de reméljük, ez nem szegte senki kedvét.

A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell (saját postaköltségén) elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjában megkaphassák. Fontos: a projekt nem csereakció – sem a KTE, sem az IASL nem tud garanciát vállalni a cserék „sikeréért”.

A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt, de mankót jelenthet az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja idei mottója.

A könyvjelzőkön fel lehet tüntetni akár a készítő nevét, e-mail címét is, hogy a diákok – ha szeretnék – felvehessék egymással a kapcsolatot.

Jelentkezés

A projektbe való jelentkezéshez egy online táblázatot kell kitölteni a következő adatokkal:

A táblázat oszlopának felirata

Magyar fordítás és segítség

B - Line Number Sorszám (a koordinátor tölti ki)
C - Matched with A kapott csoport sorszáma (a koordinátor tölti ki)
D - Your School Name Iskola neve (Érdemes azt a nevet adni, ami a címzés legyen.)
E - Full Postal Address (where bookmarks are to be sent) Postacím, ahova könyvjelzőket küldeni kell. (Külföldi címzés.)
F - Your bookmark swap coordinátor's full name A koordinátor (könyvtárostanár) neve
G - Contact e-mail address

E-mail cím

Vesszővel elválasztva több e-mail cím is beírható, ha pl. több könyvtárostanár van vagy az angoltanárt is szeretnénk bekapcsolni.

H - Age of students in grade A csoport tanulóinak életkora
I - Grade name A csoport/osztály neve (Ha teljes osztállyal dolgozunk, akkor az osztály neve, ha vegyes csoporttal, akkor találjunk ki nekik valami kódot. Ennek inkább magunk számára van jelentősége, ha több csoporttal jelentkezünk.)
J - Number of students in this grade Csoportlétszám (A szervezők igyekeznek hasonkló létszámú csoportokat összesorsolni.)
K - Comments

Megjegyzés (csak angolul)

Pl.:
- Ők chatelni is szeretnének angolul: "We love to Skype with other schools, language is English"
- Ők tavaly portugálokkal cseréltek: "last year we exchanged bookmarks with Portugal"
- Ők a különböző osztályoknak különböző iskolából származó párt szeretnének: "We are happy to have each class swap with a different school or schools."

Az itt elérhető táblázatban kell jelentkezni: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PpKmNLBLlDRawAZPUDGENw-AQvML_sQ1Q9tgZKC3pXM/edit#gid=0

Szervezési információk

Mivel ebben az évben a nemzetközi szervezők készítettek online táblázatot, a KTE nem gyűjt saját űrlapon. Kérjük, hogy a fenti segítséggel mindenki maga jelentkezzen. Ha több csoporttal szeretne részt venni a programban, akkor csoportonként külön sort töltsön ki. A jelentkező csoportjához párosított partnercsoport sorszáma a regisztrált csoport sorszáma mellett fog megjelenni a táblázatban.

Konkrét határidőt nem adtak meg a nemzetközi szervezők, de azt írják, hogy szeptember végére szeretnének mindenkit párt sorsolni. Így érdemes minél hamarabb jelentkezni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szervezők nem tudnak garanciát vállalni a könyvjelzők megérkezésére. Azt tudják vállalni, hogy a jelentkezési adatok alapján segítenek egy partner iskolai könyvtárral felvenni a kapcsolatot.

Magyarországi koordinátor: Kámán Veronika a KTE nemzetközi kapcsolatok felelőse: konyvjelzocsere[kukac]gmail[pont]com (A jelentkezéshez ne ezt a címet, hanem a fent belinkelt űrlapot használják!)

 

Budapest, 2016. augusztus 30.

Könyvtárostanárok Egyesülete elnöksége