Beküldő: admin | 2008. 10. 04., szo – 17:48

Felhívás a 2002-es Iskolai Könyvtári Világnapra

 A debreceni Angyalföld Téri Általános Iskola Könyvtára, valamint az iskola diákjai és pedagógusai felhívással fordulnak Magyarország iskoláinak könyvtáraihoz, az iskolák diák- és tantestületéhez. Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL) elnöke, dr. Blanche Wolls 1999-ben intézett felhívást az Nemzetközi Iskolai Könyvtári Nap megszervezésére. Erre 1999. október 18-án került sor. Azóta minden év októberének negyedik hétfőjére meghirdetik ezt a napot, évente más-más témát választva.

2002-ben október 28-án lesz ez a nap, melynek témája: könyvtárpropaganda, az iskolai könyvtáraknak az egész életre szóló tanulás megalapozásában betöltött szerepére felhívni a diákok, tanárok, a szülők és a társadalom figyelmét.

Ezen a napon a közösségek a világ különböző iskoláiban a diákok, a tanárok, a szülők, az iskolafenntartók, az önkormányzati képviselők, a sajtó stb. számára speciális tevékenységek szervezésével igyekeznek ráirányítani a figyelmet arra, hogy az iskolai könyvtárak fontos információszerző helyei a közösségeknek, fontos bázisai az információszerzés és feldolgozás elsajátításának, amelyek azután az egész életen át történő tanulás, a szüntelen megújulás nélkülözhetetlen eszközei lesznek. Az iskolai könyvtár a család után, vagy helyett teremt lehetőségek az információs társadalommal való ismerkedésre, az okos felhasználás elsajátításának és a szellemi munka szépségeinek ízlelgetésének. Mindemellett hátrányokat kompenzáló és közösségformáló erő.

Nemzetközi összefogással, mások tapasztalatainak, ötleteinek megismerésével a mi munkánk is eredményesebbé, közös projektek végzésével pedig sokkal érdekesebbé válhat. Ezért várunk mindenkit, aki úgy érzi, hogy fontos számára a jövő nemzedékének nevelése, élményhez juttatása ezen a területen.

A világ nagyon különböző területeiről kapcsolódtak már be országok, de Európa keleti feléről még nem találtunk résztvevőket. Úgy gondoljuk tehát, hogy felhívásunkkal, illetve a felhívásunkhoz kapcsolódó intézményekkel Magyarország hírnevét is öregbíthetjük, és újabb területen hallathatjuk hangunka, tudathatjuk a világgal az ötletekből kifogyhatatlan iskoláink, tanáraink és diákjaink eredményeit.

Kérünk tehát mindenkit, aki szeretne csatlakozni hozzánk, jelezze az alábbi címen:
Angyalföld Téri Általános Iskola Könyvtára
4031 Debrecen, Angyalföld tér 7.
Programfelelős neve: Seressné Barta Ibolya

Csatolmány