Beküldő: admin | 2015. 08. 30., v – 07:40

Felhívás

 

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Egyesületünk ebben az évben is kíván kis segítséget adni ahhoz, hogy minél több magyar iskola is részt vegyen az egyre kiterjedtebb projektben.

Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. 2014-ben rekordszámú, több mint ezer magyar diák jelentkezett a Könyvtárostanárok Egyesületén keresztül a csereprogramra az általános iskolák legkisebbjeitől kezdve a középiskolák végzőseiig. A cserébe készült könyvjelzők a világ számos országába (pl. Portugáliába, Indiába, az Egyesült Államokba, Olaszországba) eljutottak.

A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell (saját postaköltségén) elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjában megkaphassák. Fontos: a projekt nem csereakció – sem a KTE, sem az IASL nem tud garanciát vállalni a cserék „sikeréért”.

A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt, de mankót jelenthet az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja idei mottója: Az iskolai könyvtár: király! (Angolul: The School Library Rocks!)
A könyvjelzőkön fel lehet tüntetni akár a készítő nevét, e-mail címét is, hogy a diákok – ha szeretnék – felvehessék egymással a kapcsolatot.

Jelentkezés

A projektbe a következő adatokkal lehet jelentkezni:

  • Az iskola neve
  • Az iskola helye (város, ország)
  • A résztvevő diákok osztálya, életkora
  • A résztvevő diákok száma (Ez azért fontos, hogy egy hasonló létszámú csoporttal alakulhasson ki a testvérkapcsolat.)
  • Kapcsolat
    • Könyvtárostanár neve
    • E-mail címe (Lehetőleg olyan, amin elérhető a címzett az iskolai szünetek ideje alatt is.)

Ez elküldhető:

Szervezési információk

Aki azt a lehetőséget választja, hogy a KTE-n keresztül jelentkezik, az 2015. szeptember 27-ig töltse ki a fenti űrlapot. Ebben az esetben a KTE egyben beküldi az összes jelentkező adatát a nemzetközi szervezőnek. A további szervezés viszont majd az űrlapon megadott e-mail címen fog folyni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szervezők nem tudnak garanciát vállalni a könyvjelzők megérkezésére. Azt tudják vállalni, hogy a jelentkezési adatok alapján segítenek egy partner iskolai könyvtárral felvenni a kapcsolatot.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a szervezők arra kérik a jelentkező könyvtárostanár kollégákat, hogy különösen az összesorsolás fázisában gyorsan válaszoljanak, hogy a felajánlott partner megfelelő-e. Az ebben való késlekedés nagyon nehézkessé teszi a szervezést.

Magyarországi koordinátor: Kámán Veronika a KTE nemzetközi kapcsolatok felelőse: konyvjelzocsere[kukac]gmail[pont]com (A jelentkezéshez ne ezt a címet, hanem a fenti űrlapot használják!)

Budapest, 2015. augusztus 30.

Könyvtárostanárok Egyesülete elnöksége

Beszámolók

A projekt lezárultával szívesen veszünk pár soros és hosszabb beszámolókat, fényképeket, sajtómegjelenéseket. Ezek elérhetőségét itt fogjuk közzétenni.

Elkészült beszámolók publikálásában is szívesen segédkezünk.