Beküldő: admin | 2021. 09. 06., h – 13:44

Az október 1999 óta az iskolai könyvtárakról szól, ugyanis ekkor ünnepeljük az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapját.  A magyar könyvtárak 2002 óta csatlakoznak a programokhoz. Ebben az évben is erre buzdítunk.

 

Fairy Tales and Folk Tales

around the World

Tündérmesék és népmesék

szerte a világon

 

Nemzetközi felhívás

Október az iskolai könyvtárak világhónapja, könyvtáraink éves ünnepe.
Találjuk meg a módját az iskolai könyvtárak és a könyvtárostanári szakma népszerűsítésének!
Érjünk el minél több tanulót, akik élettel töltik meg az iskolai könyvtárainkat!

Az „Egyszer volt, hol nem volt…” kezdősor azonnal elvezet minket a könyvek varázslatos világába, amelyen keresztül bepillantást nyerhetünk a tündérek, koboldok, manók és más „lények” életébe. Bizonyos történeteket generációk sora adott tovább, s őrzött meg a számunkra, melyek megtanítanak bennünket az emberi és kulturális értékekre.

Lépjünk egymással kapcsolatba és tudjunk meg minél többet a világ különböző országairól a mesék közvetítésével!

Idén arra kérjük a résztvevőket, hogy gondolják át és ünnepeljék meg a könyvek, az olvasás, az iskolai könyvtárak, és a mesék, s népmesék közötti kapcsolatot. Olyan témát választottunk, amelyről úgy gondoljuk, hogy minden résztvevőnk (3 és 20 év között) számára értelmezhető.

Arra hívunk mindenkit, hogy ünnepeljék meg az iskolai könyvtári Világhónapot a felhívásban megadott téma köré szervezett projekttel és rendezvényekkel. Reméljük, hogy a 2021-es világhónap nagyszerű, kreatív, világméretű ünnepe lesz az iskolai könyvtáraknak. A téma sokféleképpen értelmezhető, s akármelyik módszert is választjuk, az iskolai könyvtárak jelentőségét fogja hangsúlyozni.

A világhónap csapata számos olyan tevékenységet kínál, amelyben reményeink szerint szívesen részt vesznek majd, de minden bizonnyal sokaknak van saját elképzelése arról, hogy hogyan lehet méltóképp megünnepelni a világhónapot az iskolájuk könyvtáraiban. Nem számít, milyen kicsi, vagy nagy az iskolai könyvtár, kérjük, fontolja meg a részvételét!

A világhónapi projektek mindenki számára nyitottak függetlenül attól, hogy tagja-e az IASL-nek vagy sem. Kapcsoljunk sebességbe és tegyük nagyszerűvé 2021 októberét az iskolai könyvtárakban! Ne mulasszuk el megosztani, hogy milyen programot szervezünk a világhónapban a “What People are Doing for ISLM” oldalon. https://www.iasl-online.org/What-People-Are-Doing-for-ISLM

A világhónappal kapcsolatban általános tájékoztatást az islmbookworm2012@gmail.com címen kaphatnak.
A Világhónap Munkacsoport önkéntesekből áll, akik az iskolai könyvtárakért való lelkesedésből csatlakoztak a munkacsoporthoz azért, hogy együtt dolgoznak a világhónap megszervezésén és népszerűsítésén. Örömmel fogadunk minden csatlakozni szándékozót, és kifejezetten számítunk olyan résztvevők jelentkezésére, akiknek az országát még senki sem képviseli a szervezőcsoportban. Szeretnénk támogatást nyújtani abban, hogy az ez évi világhónap is sikeres és élményekben gazdag lehessen!

Tisztelettel:

Ramandeep, Chairperson, ISLM 2021

Your 2021 ISLM Team: Ramandeep (India), Francie Ingram (USA), Breege O’Brien (Ireland), Sunita Malekar (India), Hosea Tokwe (Zimbabwe), Dr. Chhavi Jain (India), Seema Satti (India), Inez Kinanthi (Indonesia), Abha Singh (India), Orlova Svetlana (Russia), Teresa Quick (USA), Jerry Mathema (Zimbabwe), Grace Masunda Mulife Malambo (Zambia), Farhat Jabeen (Pakistan), Thackson Kalulu (Malawi), Debra Squire (Australia), Sigridur Halldora Gunnarsdottir (Iceland).
 

Fordította: Pataki Marianna

Felhívás angolul, innen tölthetőek le a logók és a poszterek is:
https://www.iasl-online.org/ISLM
 

Ünnepeljük az iskolai könyvtárakat minden októberben!

A 2021-es poszter és könyvjelzők alkotója: Dr. Chhavi Jain, India

poszter