Beküldő: admin | 2018. 09. 26., sze – 06:23

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Az utóbbi években azonban megfigyelték a szervezők, hogy mind a postaköltségek előteremtése, mind a postai szállítás bizonytalansága komoly terhet jelent a résztvevők számára. Ezért nemzetközi szervezetünk 2017 óta digitális könyvjelzőcsere-programot is hirdet. Ez a pályázat a postai úton zajló cserepályázattól függetlenül működik, így minden iskolának, csoportnak – ha mindkét programban részt kíván venni – külön is regisztrálnia kell az IASL honlapján.

Ebben a menüpontban a regisztrációhoz, a bekapcsolódáshoz kívánunk segítséget adni, hogy minél több magyar iskola is részt vehessen a programban.

A könyvjelzőcsere-program menete

1. A regisztrált csoport minden diákja elektronikus formában könyvjelzőt készít (akár papíron, hagyományos formában, majd ezt beszkennelve, akár eleve digitális formában), majd ezt vagy e-mailben vagy valamilyen dokumentummegosztó alkalmazás segítségével továbbítják a fogadó iskola koordinátorának.

2. A tinta- és papírfelhasználás gazdaságossága érdekében a szervezők azt javasolják, hogy a könyvjelzők 6,5x21,5 cm-es méretűek legyenek.

3. A fenti méretből négy éppen elfér egy A4-es oldalon, ez megkönnyíti a szkennelést és a nyomtatást.

4. A pasztellszínek és a fekete-fehér árnyalatok használata szintén gazdaságosabbá és könnyebbé teszi a nyomtatást. Hogy hasonló minőségű könyvjelzők cseréljenek gazdát, érdemes a regisztráció és a cserepartnerekkel való kapcsolatfelvétel után a koordinátoroknak egyeztetni a formáról.

5. A könyvjelzők akár a MS Word vagy a Google Drive segítségével is készülhetnek, nincs szükség speciális szoftverek használatára.

6. A könyvjelzőket célszerű nem e-mailben, csatolmányként elküldeni a partnereknek, hiszen ez megterhelheti a fogadó fél e-mail fiókját; helyette javasoljuk az olyan dokumentummegosztó alkalmazások használatát, mint a Google Drive vagy a Dropbox.

 

A könyvjelzők elkészítésekor mankót jelenthet az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja idei mottója:

Why I Love My School Library

=

Miért szeretem az iskolai könyvtáramat?A könyvjelzőkön fel lehet tüntetni akár a készítő nevét, e-mail címét is, hogy a diákok – ha szeretnék – felvehessék egymással a kapcsolatot. Mindenkit bátorítunk, hogy plusz könyvjelzőket is készítsen, hiszen előfordulhatnak eltérések a párosított csoportok létszámai között.
 
A regisztráció határideje: 2018. október 13.
 

Jelentkezés

A projektbe való jelentkezéshez egy online táblázatot kell kitölteni a következő adatokkal:
 

A táblázat oszlopának felirata

Magyar fordítás és segítség

A - Line Number

Sorszám (a koordinátor tölti ki)

B - Matched with

A kapott csoport sorszáma (a koordinátor tölti ki)

C - Your School Name

Iskola neve (Érdemes azt a nevet adni, ami a címzés legyen.)

D - Country

Ország

E - Your digital bookmark swap coordinátor's full name

A koordinátor (könyvtárostanár) neve

F - Contact e-mail address

E-mail cím

Vesszővel elválasztva több e-mail cím is beírható, ha pl. több könyvtárostanár van vagy az angoltanárt is szeretnénk bekapcsolni.

G - Age of students in grade

A csoport tanulóinak életkora

H - Grade name

A csoport/osztály neve (Ha teljes osztállyal dolgozunk, akkor az osztály neve, ha vegyes csoporttal, akkor találjunk ki nekik valami kódot. Ennek inkább magunk számára van jelentősége, ha több csoporttal jelentkezünk.)

I - Number of students in this grade

Csoportlétszám (A szervezők igyekeznek hasonkló létszámú csoportokat összesorsolni.)

J - Comments

Megjegyzés (csak angolul)

Pl.:
- Ők chatelni is szeretnének angolul: "We love to Skype with other schools, language is English"
- Ők tavaly portugálokkal cseréltek: "last year we exchanged bookmarks with Portugal"
- Ők a különböző osztályoknak különböző iskolából származó párt szeretnének: "We are happy to have each class swap with a different school or schools."

Az itt elérhető táblázatban kell jelentkezni: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1y7clZy16byvhDxLa-8anuQnYrj6vknmuazfSacpE6rE/edit?usp=sharing 

Szervezési információk

Mivel ebben az évben is készítettek online táblázatot a nemzetközi szervezők, a KTE nem gyűjt saját űrlapon. Kérjük, hogy a fenti segítséggel mindenki maga jelentkezzen. Ha több csoporttal szeretne részt venni a programban, akkor csoportonként külön sort töltsön ki. A jelentkező csoportjához párosított partnercsoport sorszáma a regisztrált csoport sorszáma mellett fog megjelenni a táblázatban.

A regisztráció határideje: 2018. október 13.


Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szervezők nem tudnak garanciát vállalni a könyvjelzők megérkezésére. Azt tudják vállalni, hogy a jelentkezési adatok alapján segítenek egy partner iskolai könyvtárral felvenni a kapcsolatot.

További információk angol nyelven az IASL honlapján érhetők el: https://www.iasl-online.org/Digital-Bookmark-Exchange-2018 

Magyarországi koordinátor: Kámán Veronika a KTE nemzetközi kapcsolatok felelőse: konyvjelzocsere[kukac]gmail[pont]com (A jelentkezéshez ne ezt a címet, hanem a fent belinkelt űrlapot használják!)

 

Budapest, 2018. szeptember 26.

Könyvtárostanárok Egyesülete elnöksége