Beküldő: admin | 2021. 09. 21., k – 13:25
ejha
2021-09-26

Budapest

EJHA III. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA

A Könyvtárostanárok Egyesülete ebben az évben szervezőként csatlakozik az EJHA – emberi jogi nevelők hálózatának III. országos konferenciájához, mert az emberi jogokat könyvtárostanárként is fontosnak tartjuk. Továbbá a konferencia központi téma 2021-ben a könyv, mely természetesen szintén fontos számunkra.

Helyszín: Kürt Alapítványi Gimnázium

Részvételi feltételek és regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc490tsiwlHoLDWkfxkO6HDPZTAnb2QNNZvM6Lm72xUei2J7Q/viewform

Teljes program: http://ejha-halozat.hu/index.php/2021/09/18/itt-a-konferencia-reszletes-programja/

Az EJHA 2021. szeptember 26-ára (vasárnap) összehívott országos konferenciájának célja, hogy az emberi jogi vagy demokratikus állampolgári neveléssel (vagy ezek társterületeivel) foglalkozók új impulzusokat kapjanak, megoszthassák egymással tapasztalataikat, válaszokat keressenek közös dilemmákra, és erősíthessék kapcsolataikat. 

15:30 – 17:00 Harmadik műhelysáv

Női szerepek és jogok a könyvekben – Dolgozzunk velük forrásalapúan!

A Magyar mesék lázadó lányoknak c. könyv olyan nőkről szól, akik valami különlegeset tettek a hagyomány, a hatalom ellenében is. Élni akartak emberi jogaikkal, ennek jegyében saját döntéseik mentén élték életüket. A kötetben szereplő szövegek gondolatébresztőek, de forrásalapú kutatással, feladatokkal nemcsak több információt adhatunk a témában, hanem segíthetjük a kritikai gondolkodást, a felelős állampolgárságra nevelést és megmutatható, hogy az információhiány, az információs műveltség hiánya hogyan hat a demokrácia ellen. A műhely során ezen mű és más könyvek mentén gondolkodunk együtt arról, hogyan lehet a könyvtárak, a könyvtárpedagógia bevonásával támogatni az emberi jogi nevelést (is).

A foglalkozást tartják: a Könyvtárostanárok Egyesülete képviseletében Dömsödy Andrea és Pandur Emese