Beküldő: admin | 2023. 12. 10., v – 21:59

A Könyvtárostanárok Egyesülete 2022-ben, fennállásának 25. évfordulója alkalmából díjat alapított Kovács Máté Alapítvány Nívódíjának - Iskolai könyvtári különdíja néven, melynek döntési folyamatát az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjára időzíti.

Kérjük, gondolja át, hogy az előző naptári év (vagyis 2023) magyar vagy magyar vonatkozású szakmai sajtójában mit írt és olvasott az iskolai könyvtári és/vagy könyvtárpedagógiai témákban! Majd jelölje ezeket az írásokat! Ismerjük meg egymás szakirodalmi tevékenységét, értékeljük a tudásmegosztást!

A díj célja kettős: összegyűjteni a megjelenéseket és díjazni a szakmánk bemutatását, fejlesztését célzó szakmai publikációkat.

Figyelem! Az ismeretterjesztő, közéleti céllal és felületeken megjelent írások erre a díjra nem jelölhetők. Itt kifejezetten a szakmának szóló írásokat várjuk. Egyéb írásokat jelölje a szintén egyesületünk által alapított Iskolai könyvtári közéleti sajtódíjra!

A díjról bővebben az alapító okiratban olvashat: https://portal.ktep.hu/Nivodij_kd_AO

A díj döntési folyamata

1. A KTE elnöksége összeállítja az alapító okiratnak megfelelő publikációk listáját. Ebben igénybe veszi a Kovács Máté Alapítvány Nívódíj Tanácsadó Testületének segítségét.

2. A KTE elnöksége megvizsgálja, hogy a jelölések megfelelnek-e a díj alapító okiratában foglaltaknak, majd annak alapján összeállítja a szavazófelületet.

3. A KTE tagoknak 2024. október 31-ig van lehetőségük szavazni a szerintük legjobbnak, leghatásosabbnak ítélt sajtómegjelenésre.

4. Az elnökség döntésének véglegesítése előtt kikéri a Kovács Máté Alapítvány kuratóriumának véleményét.

5. A KTE elnöksége az alapító okiratban foglaltak szerint dönt a díjazottról.

Díjazás

 • A díjazott publikáció szerzője oklevélben részesül.
 • Felkérés a díjátadó keretében történő előadásra.
 • További díjak felajánlását várjuk.
 • A díj átadására a Kovács Máté Alapítvány Nívódíjával egyszerre a Kovács Máté születésnapjához kapcsolódóan novemberben tartott megemlékezés keretében kerül sor.

Publikációk köre, melyek a díjban részesülhetnek, vagyis jelölhetők

 1. 2023-ban került publikálásra,
 2. nyomtatásban vagy elektronikusan, írásban vagy más formában,
 3. iskolai könyvtári vagy könyvtárpedagógiai témát érint,
 4. elméleti vagy gyakorlati megközelítésben,
 5. új vagy korábban nem publikált eredményeket, megközelítéseket mutat be,
 6. témáját alaposan és színvonalas tárja fel,
 7. Magyarországon vagy magyarul megjelent vagy a fenti témák magyar vonatkozásáról szól és bárhol, bármely nyelven jelent meg,
 8. nem önálló műként jelent meg, hanem időszaki kiadványban, gyűjteményes munkában vagy egyéb online szakmai felületen.

A már jelölést kapott írások

Ezeket kérjük, már ne küldjék újra.

Tóth Éva -  Iványiné Nagy Kinga: Élő, kölcsönözhető könyvek – interjú. In: Modern Iskola, 2023.08.12. URL: https://moderniskola.hu/2023/08/elo-kolcsonozheto-konyvek-interju/ utolsó letöltés : 2023.08.14.