Beküldő: admin | 2014. 02. 14., p – 15:03
2014-04-03

OFI-PKM, Budapest

Megjelentek beszámolók a szaksajtóban.

A pedagógus portfólió
Különös tekintettel a könyvtárostanári területre

Időpont: 2014. április 3.
Helyszín: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum díszterme, 1089 Bp., Könyves Kálmán krt. 40.
Honlap: http://www.ktep.hu/TSZN2014

A regisztráció lezárult. Nem tudunk több érdeklődőt fogadni.

Az egyesület tudja, látja, hogy sok érdeklődő nem tud részt venni a szakmai napon.

Nagyon nagy nyomás nehezedik a KTE-re, Mivel az állam jelenleg nem biztosítja azokat a feltételeket, amiket jog szerint biztosítania kellene: szaktanácsadás, pedagógiai szakmai szolgáltatók, intézetek, elérhető árú továbbképzések. A KTE mint civil szervezet igyekszik mindent megtenni a könyvtárostanárokért, amit lehetőségei és erői engednek, de nem oldhatja meg teljesen az országos szakmai hiányosságokat.

Az elnökség több helyre is pályázott, hogy pénzt szerezzen a szakmai program megrendezésére, de forráshiányra hivatkozva elutasították pályázatainkat. Ezért olyan megoldásban kell gondolkodnunk, amit nagyon-nagyon sok önkéntes munkával és minimális költséggel tudunk megvalósítani.

Így azon kollégák megértését kérjük, akik most nem tudnak részt venni. Azt viszont már most tudjuk mondani, hogy a tervek szerint az Őszi Szakmai Nap is a pedagógusok minősítésével, támogatásával fog foglalkozni. Erre már folyamatban van a pályázati forrás igénylése.

További események a pedagógus portfólió témájában:

Program

9.00-10.00 Regisztráció  
10.00-10.10 Köszöntők
 • dr. Varga Katalin, OFI-PKM igazgatója
 • Szakmári Klára, KTE elnöke
 
10.10-10.20 Szilágyi Vilmos ajándék-könyveinek bemutatója  
10.20-11.00 A pedagógus portfólió
dr. Kotschy Beáta
 
11.00-11.10 Kérdések és válaszok  
11.10-11.50 A könyvtárostanári portfólió specializációi
Hock Zsuzsanna könyvtárpedagógiai szakértő
Hock Zsuzsanna prezentációjának pdf változata 
11.50-12.00 Kérdések és válaszok  
12.00 -13.00 Szünet  
13.00-14.30

Párhuzamosan zajló műhelymunkák

1. Gyakorlati tanácsok a kezdéshez - csoportvezető: Eigner Judit
2. Óra - és fejlesztési tervek - csoportvezető: Hock Zsuzsanna
3. Kulcskompetenciák - indikátor táblázatának könyvtárostanári szakspecifikus értelmezése - csoportvezető: Nyírő Gizella Nyirő Gizella prezentációjának pdf változata
4. A portfólió szabadon választható dokumentumai - csoportvezető: Rónyai Tünde
5. Csoportprofil és tematikus terv - csoportvezető: Szakmári Klára

 
14.30-15.00 A csoportok beszámolója  
15.00-15.10 A Kis KTE könyvek 7. kötetének bemutatója
Barátné dr. Hajdu Ágnes, szerkesztő, egyetemi docens
 
15.10-15.30 Aktualitások, egyesületi ügyek, zárszó  
     

 

Háttéranyag

Kérjük a résztvevőket, hogy a szakmai nap előtt tanulmányozzák az alábbi dokumentumokat. Az előadások, műhelymunkák feltételezik ezek alapszintű ismeretét:

Antalné Szabó Ágnes és mtsi.: Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez, kieg. kiad., Bp., Oktatási Hivatal, [2014], 166 p., URL: http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/kiegeszitett_utmutato_pedagogusok_minositesi_rendszerehez.pdf Utolsó letöltés: 2014.03.25.

Hock Zsuzsanna - Nyírő Gizella: Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez, Könyvtár (könyvtáros tanár), Bp., Oktatási Hivatal, 2014, 20 p., URL: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/konyvtar.pdf Utolsó letöltés: 2014.03.25.

És melléklete: Cím nélkül, Bp., Oktatási Hivatal, 2014, 8 p., URL: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/konyvtar_k.pdf Utolsó letöltés: 2014.03.25.

Részvétel - regisztráció

 • ingyenes:
  • a KTE tagjainak
   • Ha 2014-es KTE tagdíját a helyszínen kívánja befizetni, jelezze a regisztrációs adatlapon!
  • az MKE és a CSMKE tagjainak
  • nappali tagozatos hallgatóknak
  • vendéglátó intézmény dolgozóinak
 • Más érdeklődőknek 3.000 Ft-os regisztrációs díjat kell fizetniük, amely a helyszínen lehetséges.
 • Kérjük a leendő résztvevőket, hogy 2014. március 28-ig előzetesen regisztráljanak. A részvétel KTE tagok számára is előzetes regisztrációhoz kötött!

Űrlap a regisztrációhoz

A jelentkezők száma elérte a terem befogadóképességét, így az online regisztrációt lezártuk.
Így előzetesen nem regisztrált érdeklődőket nem tudunk fogadni. Megértésüket köszönjük!

Egyéb információk

KTE tagoknak
 • 2014-es tagjaink ajándékba kapják Kis KTE könyvek c. sorozatunk 7. kötetét.
 • Szilágyi Vilmos szakpszichológus felajánlásával a TSZN-en résztvevő tagjaink az alábbikönyvekből kaphatnak ajándékpéldányt. A szerző a köteteket főleg középiskolák könyvtáraiba ajánlja. Az igényt kérjük a regisztrációkor jelezni. A kéréseket a rendelkezésre álló példányszámokig, a regisztráció sorrendjében tudjuk teljesíteni. Igénylés előtt tájékozódjon a tartalomról, hogy valóban olyan helyre kerüljenek a kötetek, ahol hasznát veszik a pedagógusok és a tanulók.
Minden résztvevőnek
 • A szakmai napról, továbbképzésként igazolást adunk. Kérését kérjük, a regisztrációkor jelezze!
  • A szakmai programon való részvétel a 277/1997. (XII. 22.) Korm. Rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről 5. § (3) d) alapján beszámítható a kötelező hét évenkénti pedagógustovábbképzésbe.
 • A helyszínen lehetőség lesz a KTE-be való belépésre, tagság hosszabbítására, a 2014-es KTE tagdíj befizetésére.
  • Amennyiben a tagdíjat 2014. március 30-ig befizeti átutalással vagy csekken, akkor a helyszínen már a 2014-es MKE matricáját is át tudjuk adni.
   • Ha viszont új tagunk és nincsen még MKE tagkártyája akkor befizetésének március 15-ig kell beérkeznie, hogy az új tagkártya időben legyártható legyen.
  • A belépéshez és a tagság meghosszabításához is új tagnyilvántartó lap szükséges. Ha ezt előre kitölti, akkor a helyszíni regisztráció gördülékenyebb lesz.
  • A belépésről és a tagdíjról bővebben: http://www.ktep.hu/tagnyilvantartas
  • Bár természetesen a helyszínen is lehet tagdíjat fizetni, a sorbán állást és az adminisztrációt csökkenthetjük, ha átutalással kapjuk meg az összeget. Kérjük, hogy aki tudja, az több nappal a TSZN előtt utalja át tagdíjat, hogy a banki kimutatások alapján egyértelmű legyen a helyzet a regisztrációnál.
  • A gazdasági ügyek intézésére csak a reggeli regisztráció és a déli szünet idején lesz lehetőség, a szakmai program alatt nem. A megértést köszönjük!
 • A Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány (KAMIKA) a Könyvtárosok világnapja alkalmából (ápr.14.) szervez könyvgyűjtést. 2014-ben a ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakóit (30 fő) (http://stmkids.hhrf.org/about.php) a Ráti Általános Iskola (http://www.karpatinfo.net/hasznosinformaciok/rati-altalanos-iskola) tanulóit (135 fő) és a pedagógusait (21 fő) kívánja hasznos könyvekkel támogatni.
 • Az OFI-PKM gazdag iskolai értesítő (évkönyv) gyűjteménnyel rendelkezik, melynek további gyarapításához A KTE hírlevelében is kértek már segítséget. Az OFI-PKM az egyes évkönyvekből 2-2 példányt szeretne a kutatóknak és az utókornak megőrizni. A szakmai napon lehetőség lesz a kötelespéldányok személyes átadására. Ez megtehető az első emeleti kölcsönzőpultban vagy keressétek személyesen Koczkás Zoltánné, Évát (keva@opkm.hu).
 • A helyszínen az alábbi KTE kiadványok megvásárolhatók:
  • Bogyó Katalin, Cs. - Dán Krisztina - Dömsödy Andrea: Útmutató a gyakorlóiskolák könyvtárainak szolgáltatásfejlesztéséhez (Kis KTE könyvek, 5.) Bp., Könyvtárostanárok Egyesülete, 2012, 190 p.; Bővebben: http://www.ktep.hu/kisKTE5 Ára: 2500 Ft
  • Balogh Mihály: A magyar könyvtárostanárok egyesületi élete 1986-tól 2012-ig (Kis KTE könyvek, 6.), Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2012, 113 p.; Bővebben: http://www.ktep.hu/kisKTE6 Ára: 2500 Ft
   • A 6. kötet vásárolható ajándék kötetekkel is. A csomag így alábbi köteteket tartalmazza: 4., 5. és 6. Ára: 2500 Ft (Korlátozott számban áll rendelkezésre.)
  • A többi kiadványunkból jelenleg egyáltalán nem rendelkezünk megvásárolható példányokkal. A legújabb, 7. kötetből sem.
 • Az OFI felajánlotta a résztvevőknek több saját kiadványát ingyenesen. Ezek közül a résztvevők a helyszínen válogathatnak.
   

Támogatók

Szilágyi Vilmos szakpszichológus
http://www.szexualpszichologia.hu/
 

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
 

 

Beszámolók

DONKÓ Erika: A könyvtárostanárok tavaszi szakmai napja In: Könyvtári Levelező/Lap, 2014. 5. sz., 27-29. p.

KÁMÁN Veronika: Hungarian School Librarians’ Association conference In: IFLA School Libraries Blog, IFLA, 2014.04.15. URL: http://blogs.ifla.org/school-libraries/2014/04/15/hungarian-school-librarians-association-conference/ Utolsó letöltés: 2014.05.07.

NYIRŐ Gizella: Telt házzal zajlott le a Könyvtárostanárok Egyesületének Tavaszi Szakmai Napja In: Könyvtárvilág, 2014. 2. sz., URL: http://mke.info.hu/konyvtarvilag/2014/04/telt-hazzal-zajlott-le-a-konyvtarostanarok-egyesuletenek-tavaszi-szakmai-napja/1400/ Utolsó letöltés: 2014.05.07.

Fényképek

 

Helyszín

 

Nagyobb térképre váltás