A 2009-es Népmese napja alkalmából a KTE "népmesegyűjtésre" hívja fel a kollégákat.

Arra kérjük, hogyha tud olyan népmesét, amely valamely tantárgyhoz, tananyaghoz jól kapcsolható, akkor az alábbi adatlapon küldje be nekünk.

A Magyar Olvasástársaság 2005-ben felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon azon kezdeményezéshez, amely szerint ezentúl szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját a Népmese Napjaként tiszteljük.

A 2009-es Népmese Napja különleges alkalom lesz, hiszen 150 éve született Benedek Elek.

Az iskolák és könyvtáraik a kezdetektől nagy számban csatlakoznak a Népmese Napja megünnepléséhez saját rendezvényeikkel. Sok helyen tartanak ezen alkalomból mesedélutánokat, vetélkedőket, kiállításokat ...

E jeles nap méltó megünneplése lehet, ha minden tanóra egy népmesével kezdődne. A mesék gondos kiválasztásának sokféle szempontja lehet. Ezek közül egyik, ha valamilyen módon kapcsolódik a szaktárgyhoz.

Ezt az ötletet felkarolva a Könyvtárostanárok Egyesülete egy adatbázis(ka) összeállításába kezd. Ehhez szükség van a könyvtárostanár, gyermekkönyvtáros és pedagógus kollégák segítségére is.

Arra kérjük, hogyha tud olyan népmesét, amely valamely tantárgyhoz, tananyaghoz jól kapcsolható, akkor az alábbi adatlapon küldje be nekünk. A KTE pedig egységes formában itt a honlapján minden érdeklődőnek rendelkezésére bocsátja.

Előre is köszönjük az együttműködést!

A Könyvtárostanárok Egyesületének elnöksége

(A gyűjtés lezárult, a kis számú válasz miatt, gyűjteményt nem tettünk közzé.)