Béres Katalin, Czobor Ádám, Szeghy Zsófia, Csalló Evelin
Zalaegerszeg
Németh Andrea
30/3235663
ena@kfgz.sulinet.hu

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtárának tervei

( 180m2, az állomány nagysága kb. 25.000 dokumentum)

Jelenlegi iskolai könyvtárunk átalakítását, átrendezését és bővítését írjuk le, tehát egy konkrét megvalósítható tervet képzeltünk el.

Könyvtárunk az iskola földszintjén található mintegy 120m2-en. (alaprajzát csatoljuk.) E területet a mellettünk lévő 60 m2-es tanteremmel és a bejárattól jobbra lévő raktárból leválasztott 2m2-el bővítjük. Ezzel közel 180m2-es területet alakítunk ki. Így könyvtárunk nemcsak oktatási, hanem kulturális és társasági központként is szolgálna.
Csipogó detektorok között jövünk be a könyvtárba, tehát élvezzük az RFID, a rádiófrekvencia azonosító használatának lehetőségét. Bal oldalon található az információs-kölcsönző-referensz pult. Itt találjuk a laptop kölcsönzőt is, hiszen mindenhol hozzáférhetünk az internethez a hálózatra való csatlakozás nélkül is. A falak ill. esetenként a polcok között elhelyezett asztali számítógépek az on-line katalógushoz adnak hozzáférést.
A bejárattól jobbra kialakított 2 m2-en a ruhatár kap helyet. Előtte a napilap-olvasó és a kávé-és teaautomata. (Csak a kis asztalka mellett lehet ezt elfogyasztani napilap olvasása közben, mert erre máshol nincs lehetőség.) A pult előtt a fénymásoló és a szkennelő kapott helyet. E helyiség végén szembetűnően sorakoznak a legfontosabb lapok és magazinok egy állványon. Ez a folyóirat olvasó. Az ablak előtt kényelmes fotelok állnak az ablak felé fordítva.

A könyvtáros pult előtt elhaladva a kölcsönözhető állományhoz érünk. A polcok monotóniáját az „olvasókuckók” törik meg. Itt több fajta ülőalkalmasság (pl. babzsák) közül választhatunk. Végül az olvasóterembe érünk, ami a könyvtárhasználatra épülő foglalkozásoknak is a színtere. Nemcsak diákok tanulnak itt könyvtárhasználatot, hanem ezeket használhatjuk a dolgozói továbbképzéseken is. Itt az oktatást a kivetítő, internetcsatlakozók és egyéb oktatástechnológiai eszközök is segítik. A polcokon sorakoznak a kézikönyvek és az iskolatörténeti gyűjtemény is. Az asztalokon ízléses olvasólámpák.

Visszatérünk a bejárat felé. A könyvtárhoz csatolt volt ének tantermet 2 részre osztottuk úgy, hogy szükség esetén összenyithassuk őket. Ekkor kb. 40-50 fős előadótermet kapunk, ahol kamara és zenei és filmes előadásokat is tarthatunk. Az első részbe egy dupla üvegajtón keresztül a kiállításoknak is helyet adó vetítő-és médiatárba érkezünk. Itt a nagyképernyős kivetítő filmek levetítésére is alkalmas megfelelő minőségben.
A másik pedig csoportos tanulásra kialakított rész, ahol középen egy több részből álló ovális asztal áll (mert a 2 szoba összenyitása esetén szükség esetén a fal mellé tolható, és ülőalkalmatosság lesz belőle).A falon természetesen digitális tábla.

Az egész könyvtár világos, barátságos és meleg színeivel a maradásra csábít. A fal vanília, a polcok barna és drapp színűek. Ezek a mostaniak, mert átszereléssel ugyanezeket fel tudjuk használni. A vastag sötétkék vagy bordó szőnyeg jól mutat a parkettán. A székek és fotelok különböző méretűek és színűek, de nagyon jól harmonizálnak a berendezéssel. A tájékozódást sok színes kék keretes eligazító tábla segíti. Ezek a könyvtárostanár és a diákok munkái.

Így megvalósulhat a forrásközpont típusú iskolai könyvtár. Nemcsak információ kapu lesz, amely belépést biztosít az ismeretek világába, hanem megfelel a minőségügyi programban megfogalmazott jövőképnek, hogy könyvtárunk „iskola szeretne lenni a könyvtárban.”