Beküldő: admin | 2014. 09. 10., sze – 16:18

 

„Az iskolai könyvtár a tanulást segítő szolgáltatásokat, könyveket és egyéb forrásokat biztosít, amelyek az iskolai közösség minden tagja számára lehetővé teszik, hogy kritikus gondolkodókká, valamint minden típusú és formájú információhordozó hatékony alkalmazóivá váljanak.”

Az IFLA és az UNESCO közös iskolai könyvtári nyilatkozata

Az iskolai könyvtárak sok szempontból központjai egy iskolának. Hiszünk abban, hogy ha az iskolában folyó nevelő, oktató, kultúraközvetítő munkáról való gondolkodás középpontjába helyezzük az iskolai könyvtári, a könyvtár-pedagógiai munkát, akkor az mind a tanulók, mind a pedagógusok hasznára válik.

Iskolád könyvtára
-
tudásod központja
 

Your
School Library:
Mind Map Central
 

A könyvtárostanárok a múltban, a jelenben és a jövőben is azért fognak tevékenykedni, hogy bizonyítsák, hatékony, életközeli és gyerekbarát iskola nincsen jó iskolai könyvtár nélkül!

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja keretében arra törekszünk, hogy széles körben hívjuk fel a figyelmet sikereinkre, lehetőségeinkre, problémáinkra. Így kérünk mindenkit, aki egyetért az iskolai könyvtárak nevelésben-oktatásban és a könyvtári rendszerben betöltött fontos szerepével, vegyen részt programjainkon és csatlakozzon valamilyen saját eseménnyel is!

Debrecen – Budapest, 2014. szeptember 11.
 

Seressné Barta Ibolya
könyvtárostanár
Vezendi Katalin
igazgatóhelyettes
Szakmári Klára
elnök
Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola   Könyvtárostanárok
Egyesülete

 

A világhónap keretében sokféle program szervezhető. Ötleteket meríthetnek itt a hivatalos magyar honlap segédanyagai közt és a korábbi évek eseményeit böngészve is. Most néhány, a magyarországi koordinátorok által szervezett programot ajánlunk a könyvtárostanárok figyelmébe.

A Könyvtárostanárok Egyesületének ajánlata

A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI ajánlata

  • Várjuk a képeket a négy éve indított Nagy Iskolai Könyvtári Albumba (vorosmarty13@gmail.com e-mail címre a könyvtár és könyvtárostanár rövid bemutatkozásával)
  • Várjuk a rövid - humort sem nélkülöző - videoklipeket dalokkal, táncokkal, reklámfilmekkel az iskolai könyvtárról, könyvtárosról, az olvasásról.
    Töltsétek fel alkotásaitokat a egy nyilvános videomegosztó oldalra, a linket, az alkotók nevét, iskoláját, a munkában résztvevő pedagógusok és a könyvtáros nevét, az elérhetőségeket vorosmarty13@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni 2015. jan. 31-ig. A legjobb alkotásokat szép könyvvel jutalmazzuk. Néhány ötlet itt található: http://www.vorosmarty-debr.extra.hu/konyvtar.html