Az iskolai könyvtárak sokoldalúak. Mindig is sokféleképpen támogatták az iskola tanulóit, pedagógusait. A könyvtárostanárok a múltban, a jelenben és a jövőben is hinni fogják, hogy hatékony, életközeli és gyerekbarát iskola nincsen jó iskolai könyvtár nélkül!

  

Iskolai könyvtár:

Kulcs a múlthoz, jelenhez és a jövőhöz

School Libraries:

a Key to the Past, Present & Future


 Ezt hangsúlyozandó az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) kezdeményezésére 1999 óta a világ egyre több országában ünneplik októberben az iskolai könyvtárakat. 2008 óta az egész október hónapban zajlanak a népszerűsítő és szakmai programok.

Ehhez a kezdeményezéshez Magyarországról a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csatlakozott először 2002-ben. Majd a kezdeményezés a Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) is köszönhetően országos eseménnyé fejlődött. Így ebben az évben éppen 10 éve már, hogy az első rendezvényeket megszerveztük az Iskolai Könyvtárak Világnapja alkalmából.

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja keretében arra törekszünk, hogy széles körben hívjuk fel a figyelmet sikereinkre, lehetőségeinkre, problémáinkra. Így kérünk mindenkit, aki egyetért az iskolai könyvtárak nevelésben-oktatásban és a könyvtári rendszerben betöltött fontos szerepével, vegyen részt programjainkon és csatlakozzon valamilyen saját eseménnyel is!

Debrecen – Budapest, 2012. szeptember 23.

Seressné Barta Ibolya
könyvtárostanár
 
Dr. Széles Dezsőné
igazgató
Szakmári Klára
elnök
Vörösmarty Mihály Általános Iskola és
Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Debrecen 
Könyvtárostanárok Egyesülete

 

Ajánló

A világhónap keretében sokféle program szervezhető. Ötleteket meríthetnek a hivatalos magyar honlap segédanyagai közt és a korábbi évek eseményeit böngészve is. Itt most néhány, a magyarországi koordinátorok által szervezett programot ajánlunk a könyvtárostanárok figyelmébe.

A Könyvtárostanárok Egyesületének ajánlata

  • Regisztráljon, csatlakozzon programja rövid leírásával, hogy mindenki láthassa, milyen sokaknak fontos az iskolai könyvtár!
  • Kalandok az iskolai könyvtárban - Pályázat diákoknak
  • Meséljetek el egy iskolai könyvtári kalandot a papírszínház műfajában!
  • KTE Őszi Szakmai Napja – Iskolai könyvtár a változó jogi környezetben c. szakmai konferencia – 2012. november 7.

A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI ajánlata

  • Várjuk a képeket a két éve indított Nagy Iskolai Könyvtári Albumba (vorosmarty13@gmail.com e-mail címre a könyvtár és könyvtárostanár rövid bemutatkozásával)
  • Várjuk a rövid - humort sem nélkülöző - videoklipeket dalokkal, táncokkal, reklámfilmekkel az iskolai könyvtárról, könyvtárosról, az olvasásról. Töltsétek fel alkotásaitokat a YouTube-ra, a linket, az alkotók nevét, iskoláját, a munkában résztvevő pedagógusok és a könyvtáros nevét, az elérhetőségeket vorosmarty13@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni. Néhány ötlet itt található: http://www.vorosmarty-debr.extra.hu/konyvtar.html
  • A tízedik esztendőben merjünk nagyot álmodni, és legyen ez a tanév az iskolai könyvtárak éve, legyen legalább 10 könyvtári rendezvény, amely középpontba állítja a munkánkat, a könyvtárat.