Beküldő: admin | 2023. 03. 17., p – 07:58
2023-04-26

Budapest, CEU

Jogos? Jogos!
Emberi jogok és az iskolai könyvtárak
A Könyvtárostanárok Egyesületének Tavaszi Szakmai Napja

A program 104 résztvevővel sikeresen lezajlott. Lentebb folyamatosan tesszük közzé a prezentációkat, háttéranyagokat, videókat, beszámolókat.

***

Időpont: 2023. április 26. 10.00-16.00
Helyszín: Közép-európai Egyetem, 1051 Budapest, Nádor u. 15.

A szakmai nap központi témája az emberi jogok. Ennek egyik oka, hogy az IFLA iskolai könyvtári útmutató egyik kiemelt üzenete, hogy az iskolai könyvtárak egyik fő célja a felelős állampolgárrá nevelés. Az IFLA  A könyvtárak és a szellemi szabadság címmel pedig azt is megfogalmazta, hogy az emberi jogok között szereplő információhoz való jogért való cselekvés a könyvtárosoknak alapfeladata. Emellett azt is érzékeljük, hogy a körülöttünk lévő világban számos emberi jogi kérdés tematizálódik, melyek számos ponton kapcsolódnak az információhoz, a kultúrához és ezeken keresztül a könyvtárakhoz.

Ezek a témák nem újak a történelemben. A 2022-es év Petőfi emlékév. Petőfi, akinek életében többek között a szabadság, a sajtószabadság, az állampolgári aktivitás, a magyarság oly erősen tematizálódott,  jó alkalom arra, hogy általában és a mára vonatkoztatva is foglalkozzunk ezekkel a témákkal.

Az egyes témák feldolgozásának fontos szempontja a tájékozottságon alapuló kritikai megközelítés, melynek alapja a tanulók, az emberek információs műveltsége. Az egyes műhelyek munkájában abban is segítséget kapnak a kollégák, hogy az Információzz! De miért? című könyvtárhasználati kézikönyv hogyan használható erre a célra is a mindennapi iskolai könyvtári munkában is.

A programunkon szívesen látunk az iskolai könyvtári szakembereken túl minden, más szakos pedagógust és könyvtárost is. Dolgozzunk együtt a tájékozottságért, az információhoz való széleskörű hozzáférésért!

Együttműködő partner

Programvázlat

8.30-10.00 Regisztráció
Könyvtárlátogatás, (lásd lentebb)
Standok 9.00-
Kiállítás megtekintése
 
10.00-10.15 Köszöntők

videó

10.15-10.20 Iskolai könyvtárak és az emberi jogok a nemzetközi irányelv tükrében
Dömsödy Andrea könyvtáros ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar könyvtára

prezentáció videó

10.20-10.40 Villámelőadások - Március 15. az iskolai könyvtárbanjelentkező előadókkal  
  Petőfiék elképzelt országa
Magdics Erika könyvtárostanár, Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
 
  Könyvtári játék-1848.március 15.
Nagyné Kiss Anikó könyvtárostanár, Középkerti Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola,  Hajdúböszörmény

videó

  Az áprilisi törvények és az anyanyelv
Kovács Anikó Csilla könyvtárostanár, Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola

videó

  Félbevágott március, avagy ünnepeljetek papírszínházzal!
Bakó Katalin könyvtáros

prezentáció
videó

  A sajtószabadság esete a szöveggenárálással - Mit tehet egy könyvtárpedagógus?
Dömsödy Andrea könyvtáros, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar könyvtára, Budapest

prezentáció
videó

10.40-11.05 Élet a sorok között - Irodalomterápiás olvasás- és írásgyakorlatok az önismeret, empátia és mentalizáció fejlesztésére
Dr. habil. Béres Judit, személyközpontú irodalomterapeuta és tanácsadó, tanár, kutató

prezentáció
videó

11.05-11.15 Kérdések - válaszok  
11.15-11.20 Rajzoltak nekünk - pótsorsolás  
11.20-11.45 Álhírek hálójában - hogyan és hol keress megbízható információt?
Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője

prezentáció
videó

11.45-13.45 Szünet
Standok
Módszertani vásár
Könyvtárlátogatás (lásd lentebb)
Épülettúra (lásd lentebb)

Kiállítás megtekintése
 
13.45-15.30 Műhelyek
1. Nők jogai
2. Lakhatáshoz való jog - Fedél Nélkül folyóirat
3. Roma identitás és kultúra
4. Mesés emberi jogaid
5. Információhoz való jog. Kritikai tudatossággal az álhírekkel szemben - Tájékozódás az újmédia-környezetben
6. Munkajog - Legyél te is tudatos munkavállaló!
 
15.30.16.00 Tombola a standok látogatói között
KTE közgyűlés
 
16.00- Városi séta (lásd lentebb)
OSA látogatás
 

Részvétel

 • A részvétel minden érdeklődőnek ingyenes.
 • A helyszín befogadóképessége 150 fő részvételét teszi lehetővé.
  • A jelentkezés lezárultával minden jelentkezőnek értesítést küldünk a megadott e-mail címére. 
 • Jelentkezési határidő: Vannak még szabad helyek, fogadunk még jelentkezést.
 • Jelentkezési felület: https://portal.ktep.hu/TSZN2023reg

Online közvetítés

A program plenáris szakaszait  élőben közvetítjük a KTE YouTube csatornáján keresztül: https://youtube.com/live/WySaM4VJwI4?feature=share

Csatlakozási link: 

Villámelőadás - teachmeet

plakát

A már megszokott módon lehetőséget biztosítunk a kollégáknak ötleteik, jó gyakorlataik bemutatására. A témára, a tavaszra és a Petőfi-emlékévre való tekintettel a szakmai nap ezt a blokkját az 1848-as forradalomnak és Petőfinek szenteljük.

Bővebben: https://portal.ktep.hu/TSZN2023villampaly

Műhelyek

1. Nők jogai

Az iskolai könyvtár fontos szerepet tölthet be abban, hogy az irodalom, a történelem és a tudománytörténet a tananyagból nagyrészt még ma is hiányzó, jelentős nőalakjait közelebb hozza a diákokhoz.   
A Veres Pálné Gimnázium gazdag könyvtára a nőtörténet kutatói számára is egy aranybánya. Gondosan őrzi az iskolatörténeti dokumentumokat: az alapító, az ott tanító tanárok és az oda járt egykori diákok műveit. Az alapító, Veres Pálné tevékenységének egyben a szervezett magyar nőmozgalom kiindulópontjának is tekintjük.

A műhelyt kísérő nőtörténeti kiállításon keresztül (melyet a Nőkért Egyesület állított össze) megismerjük mindazokat, akik a magyar nők oktatáshoz és otthonon kívüli munkához való jogáért, valamint állampolgári és politikai egyenlőségéért küzdöttek. Megismerjük az értelmiségi hivatások első magyar női képviselőit, köztük az első könyvtárosnőket: Czeke Marianne-t, aki élete egy szakaszában Veres Pálné iskolájában tanított, valamint Fischhof Ágotát, aki Szegeden Móra Ferenc mellett dolgozott.  
A résztvevők ötleteket kapnak ahhoz, hogy milyen nőtörténeti témájú, illetve a nemek egyenlőségével kapcsolatos olvasmányokat ajánlhatnak az általános és középiskolás korosztálynak, illetve milyen játékos feladatokon keresztül dolgozhatják fel a nőtörténet egyes mozzanatait.

Műhelyvezetők

 • Antoni Rita Nőkért Egyesület elnöke
 • Cserlakiné Hagymássy Krisztina könyvtárostanár, Veres Pálné Gimnázium, Budapest

2. Lakhatáshoz való jog - Fedél Nélkül folyóirat

A hajléktalanság olyan tabutéma, amelyet rengeteg előítélet vesz körül, nem csupán a felnőttek, de a gyerekek körében is. Hogyan nyúljunk ehhez a kérdéskörhöz? Ebben segít minket például az Első kézből program és a Fedél nélkül című lap.
A résztvevők párbeszédes keretek között kaphatnak társadalmi, gazdasági háttérinformációkat, melyek hozzájárulhatnak a sztereotípiák csökkentéséhez. Érzékenyítő szituációs játékban vehetnek részt és ötleteket kaphatnak a témához kapcsolódó különböző típusú könyvtári foglalkozások felépítéséhez. 

Létszámkeret: 20 fő

Műhelyvezetők:

 • Balogh Gyula Első kézből a hajléktalanságról program koordinátora
 • Schriffert-Tóth Eszter könyvtárostanár

Háttéranyagok

3. Roma identitás és kultúra - ELMARAD

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány (UCCU) 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy csökkentse a társadalomban meglévő, a
roma társadalommal kapcsolatos tévhiteket és előítéleteket. Az Uccu Alapítvány 4 helyszínen működik : Budapest, Pécs, Miskolc ,Ózd.
A szervezet motorját olyan lelkes, fiatal önkéntesek adják, akik felvállalva saját roma identitásukat, őszinte és nyílt párbeszédre hívják
főként az általános és középiskolás tanulókat. A workshop keretében lehetőséget kapnak a résztvevők a roma csoportok kulturális és identitásbeli sokszínűségének megismerésére, a kritikai gondolkodás fejlődésére, az előítéletek megkérdőjelezésére miközben a roma fiatalok személyes narratívái is előtérbe kerülnek.

Kiadványok, háttéranyagok: https://www.uccualapitvany.hu/konyvtar/

Műhelyvezetők

 • Szénási Szilvia Uccu Alapítvány vezető 
 • Bogdán Adrienn Uccu Alapítvány oktatásszervező
 • Donkó Erika könyvtárostanár

4. Mesés emberi jogaid

Döntéseket hozni a saját életünkről, méltányos bánásmódban részesülni és másokkal is méltányosan bánni – ez az emberi jogok lényege. Már egész kicsi kortól érdemes megmutatni a gyerekeknek, hogyan lehet kiállni ezekért a jogokért mások és a magunk érdekében. Hogy máshogy tehetnénk ezt, mint játékosan, meséket is használva? Gyertek ismerjetek meg néhány olyan mesét és játékot, amelyekkel segíthetünk megmutatni a gyerekeknek, hogy mindannyian egyformán értékesek!

A mesék  közelebb hoznak minket egymáshoz. Módszertani segédlet a Mesés emberi jogaid sorozat történeteihez. Budapest, Amnesty, é.n., 50 p. URL: https://admin.oktatas.amnesty.hu/amnesty-oktatas-admin/assets/iboylpv7dhwso04k Utolsó letöltés: 2023.04.06.

Létszámkeret: 20 fő

Műhelyvezetők: 

 • Savanya Ildikó könyvtárostanár, Szegedi Arany János Általános Iskola
 • Landy Annamária megbízott emberi jogi oktatási programvezető, Amnesty International
 • Battai Eszter oktatásszervező, Amnesty International

5.  Információhoz való jog. Kritikai tudatossággal az álhírekkel szemben - Tájékozódás az újmédia-környezetben

A Z és Alfa generáció már az újmédia-környezetben tanulja a tájékozódást. Ebben a megváltozott környezetben új megvilágításba kerül a véleményalkotáshoz szükséges információkhoz való hozzáférés. Az újmédia-környezetben nagy mennyiségű álhír jelenik meg, amely miatt a kritikai tudatosság magasabb szintje szükséges a megfelelő tájékozódáshoz. Mivel az információ fogyasztása során legtöbbször magának a felhasználónak kell szűrnie a megbízható, hiteles információkat, a szűrési kompetenciák fejlesztése kiemelt oktatási feladattá válik. A workshop bepillantást enged a kritikai médiaműveltség fejlesztésének témaköreibe, gyakorlatokon keresztül mutatja be az iskolai fejlesztés lehetséges megoldásait.
Szekciónkban azt járjuk körbe interaktív feladatokkal, hogyan tudjuk könyvtárostanárként segíteni a kritikai gondolkodást, a hiteles és megbízható információk szűrését.

Létszámkeret: 20 fő

Műhelyvezetők:

 • Nagy Krisztina, BME GTK egyetemi adjunktus; Idea Alapítvány
 • Fenyvesi Judit, könyvtárostanár, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Háttéranyag

 • a bemutatott - prezentáció prezentáció

6. Munkajog - Legyél te is tudatos munkavállaló!

Mit jelent, ha valaki tudatos? Ki lehet tudatos? Mi jellemző a tudatos emberekre? És a tudatos tanulókra, akikből a jövő munkavállalói lesznek? Milyen problémái vannak, lehetnek egy munkavállalónak?

A műhely során ezekre a kérdésekre keressük a választ és bemutatunk, játszunk egy játékot, ami a tanulók, de felnőttek segítségére is lehet, hogy tudatos munkavállalók legyenek. 

A játékhoz egy projekt is kapcsolódik, melyhez csatlakozva saját intézményi/ iskolai könyvtári környezetben is adoptálható illetve átdolgozható a játék. 

Tanuljunk együtt, egymástól, játékosan! 

Létszámkeret: 20 fő

Műhelyvezetők

 • Pandur Emese könyvtárostanár, magyartanár KSZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola, Kadarkút 
 • Szatmári Lajos, T-NET Szakszervezet elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke

Háttéranyag

 • a bemutatott - prezentáció prezentáció

7. Élő Könyvtár az Emberi Jogokért - ELMARAD

Találkozz az előítéleteiddel egy olyan „könyvtárban”, ahol a könyvek emberi sorsok! Lapozz bele, és ismerd meg! Van, amit soha nem mertél megkérdezni? Itt megteheted! Önkénteseink az „Élő Könyvek” olyan emberek, akik valamely speciális tulajdonsággal bíró társadalmi csoportot képviselnek, és szívesen megosztják veled a történetüket. Vannak köztük fogyatékossággal élők, nemzetiségi vagy vallási kisebbséghez tartozók, LMBTQ emberek, szenvedélybetegségből gyógyulók. A személyes beszélgetések során megismerheted a tapasztalataikat, és azt is, hogy hogyan építhetők hidak a falak helyett és hogyan léphetünk fel a diszkrimináció ellen és az emberi jogokért. Velünk, Veled kezdődik!
A műhely során saját élményen keresztül ismerkedünk meg az élő könyvtár eredeti módszerével, majd közösen gondolkodunk annak könyvtári módszerváltozatain, iskolai lehetőségein.

Létszámkeret: 20 fő

Műhelyvezetők:

 • Szigeti Vera „könyvtáros” Élő Könyvtár az Emberi Jogokért csoport
 • Lakatos Ildi szervező, Élő Könyvtár az Emberi Jogokért csoport
 • Dömsödy Andrea könyvtáros, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar könyvtára
   

Standok

Tombola

A standokat meglátogató kollégák között a kiállítók által felajánlott kiadványokból és tárgyakból összeállított nyereménycsomagokat sorsolunk ki.

A sorsoláson való részvétel feltétele:

 • legalább 5 stand meglátogatása, igazoló aláírás beszerzése a standon,
 • a sorsoláson való részvétel. (A jelen nem lévő kisorsolt kollégák helyett új nyertest sorsolunk.)

Amnesty International Magyarország

Emberi jogok az iskolában - Az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatási programja keretében olyan iskolai órákat és módszertani képzéseket fejlesztünk és tartunk, amelyek segítenek az előítéletek és a kirekesztés csökkentésében.

Berkesi Zsuzsa: Jó leszek c. könyv, Joshua kiadó

Berkesi Zsuzsa Jó leszek című könyve hiánypótló a magyar könyvpiacon. Témája a gyermekkori szexuális bántalmazás, amelyhez úgy közelít, hogy érhető és emészthető a fiatal olvasóközönség számára is. Fontos, hogy az iskolai könyvtárakban ott legyen. A kiadó a helyszínen kedvezményes vásárlást biztosít, a szerző szívesen dedikál az iskolai könyvtáraknak.

Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA)

Egy hajóban evezünk. Lehet, hogy másképp gondolkodunk. Másban hiszünk. Lehet, hogy nem értünk egyet. De együtt kell működnünk, hogy haladni tudjunk. Ismerkedés a vitakultúrafejlesztéssel a VoxPop vitajátékok segítségével.

Első Kézből a Hajléktalanságról

Az Első Kézből a Hajléktalanságról interaktív előadás és más társadalmi szemléletformáló programok bemutatása érintett előadókkal. A Fedél Nélkül utcalap és annak könyveinek bemutatása. - a standnál is - és azok elérhetőségének ismertetése.

Háttéranyagokat lásd a műhely leírásánál!

Emberi jogi nevelők hálózata

Az emberi jogi nevelők hálózata összeköti azokat az országban dolgozó nevelőket, pedagógusokat, akik szeretnének többet tenni az emberi jogok érvényesüléséért. Módszertani kiadványainkkal, képzéseinkkel segítjük a csatlakozni kívánó kollégákat.

Emberség Erejével Alapítvány

KIO - emberi jogi kártyajáték. Mi a szólásszabadság? Mi a jelentősége a tanuláshoz való jognak? Mi a szerepe az életünkben az emberi jogoknak? A KIO kártyák megmutatja alapvető emberi jogainkat, melyek meghatározzák az élet valamennyi területét.

Könyvtári LMBTQ Munkacsoport

Könyvtárosok, könyvtári szakemberek informális csoportja, akik a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) témát kívánják használóarányosan megjeleníteni a könyvtári közegben.

Közélet Iskolája Alapítvány

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és tudásközpont az elnyomás ellen és a valódi demokráciáért. Abban segítjük a tenni akaró állampolgárokat, hogy mozgalomba szerveződve hatékonyan ki tudjanak állni az érdekeikért.

Labrisz Leszbikus Egyesület

A Labrisz oktatási és kulturális területeken dolgozik az esélyegyenlőségért. Kiadványainkat ajánljuk: Meseország mindenkié, Még mindig tabu? Előhívott önarcképek és az Eltitkolt évek. Elérhetőség: https://labrisz.hu/irodalmi_rovat/labrisz-konyvek

Magyar Helsinki Bizottság

A méltóság mázsakönyve címmel jelentette meg könyvét Magyarország legrégebb óta működő civil jogvédő szervezete a Magyar Helsinki Bizottság. Ebben a gazdagon illusztrált kiadványban minden naptári napra jut egy-egy tanulságos történet, esemény.

Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület több, mint két évtizede foglalkozik közhasznú civil szervezetként Magyarországra bevándorló külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével szociális, oktatási és kulturális programjain keresztül.

NANE Egyesület - PATENT Egyesület

A NANE Egyesület párkapcsolati erőszak megelőző programja és a PATENT Egyesület szexedukációs programja tizenéveseknek szeretne teret adni a párkapcsolatokról és szexről, a nemi szerepekről és a társadalomról szóló beszélgetésekhez.

Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány

Célunk, hogy csökkentsük a társadalomban a romákkal kapcsolatos tévhiteket és előítéleteket, hogy mindannyian egy befogadóbb és nyitottabb világban élhessünk. https://www.uccualapitvany.hu/

Intézménylátogatások

CEU Library

Az épület 2. emeletén

A Közép-európai Egyetem (CEU) Könyvtárának küldetése, hogy kimagasló könyvtári és tudományos információs szolgáltatásokat nyújtson az oktatás, a tanulás és a kutatás támogatása érdekében és a könyvtári szolgáltatások fejlesztésével és bővítésével megfeleljen a CEU tanári karának és hallgatóinak folyamatosan változó oktatási és kutatási igényeinek.
A nyitottság népszerűsítésének hagyományos értékeire építve a bécsi CEU közösséget, valamint a budapesti, illetve közép- és kelet-európai tudományos és kutatói közönséget szolgálja. 
Az 1992-ben alapított könyvtár gyűjtőköre a bölcsészet- és társadalomtudományok, jog, üzleti tudományok és a közpolitika. A könyvtár hozzáférést biztosít több mint 60 ezer elektronikus folyóirathoz, állománya a közel 230 ezer elektronikus könyvvel együtt meghaladja a 400 ezer könyvtári dokumentumot.

Honlap: https://library.ceu.edu/

Időpontok a program keretében:

 • 9.15-9.45
 • 13.15-13.45

OSA Archívum

A Közép-európai Egyetemen működő Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) összetett funkciójú levéltár. Egyrészt fontos, elsősorban hidegháborús és emberi jogi gyűjtemények repozitóriuma , másrészt egy olyan laboratórium , ahol a levéltári anyagok értékelésének, kontextualizálásának és bemutatásának új módjaival kísérleteznek.

A Blinken OSA Archívumnak otthont adó épület (1051 Budapest, Arany János utca 32.) rövid bemutatása és egy történeti összefoglaló után lemegyünk a raktárba, ahol az Archívum hidegháborús és emberi jogi gyűjteményéből szemlézünk, főként a magyar vonatkozású anyagokból válogatva. Magyar kamaszok levelei a Szabad Európa Rádió kívánságműsorához, belügyes oktatófilmek a szakszerű házkutatásról, elfeledett fotógyűjtemények, közelmúltunk megannyi dokumentuma vár itt felfedezésre.

Időpontok a program keretében:

 • 12.15-13.15
 • 16.15-17.15

Épülettúra

A program keretében lehetőség van rövid épülettúrán részt venni a CEU épületében.

Időpont: 13.30-13.55

Városi séta

Mégis, hol a nők helye? - városnéző séta, a Sétaműhely szervezésében.

https://setamuhely.hu/seta/megis-hol-a-nok-helye-varosnezes/
Indulás 16.00 óra a CEU épülete elől
Időtartam: 2 óra
1 vonaljegy vagy bérlet szükséges
 

Kiadványok

Tagi ajándékpéldány

 • Az NKA támogatásával minden 2022-es egyesületi tag kap az alábbi kiadványunkból. Aki ezt még nem vette át, most akkor teheti meg, ha szándékát a jelentkezési lapon jelzi.
  • Dömsödy Andrea (szerk.): XXI. századi iskolai könyvtári terek. (Kis KTE könyvek, 12.) Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2022. 228 p. - (Első ízben a 2022-es ŐSZN-en az OSZK-ban lehetett átvenni)
 • Az EMMI támogatásával minden 2022-es egyesületi tag kap az alábbi kiadványunkból. Aki ezt még nem vette át, most akkor teheti meg, ha szándékát a jelentkezési lapon jelzi.
  • Dömsödy Andrea – Hidvégi Krisztina – Tóth Viktória – Cs. Bogyó Katalin: Információzz! De miért? Színes útmutató az információ és a könyvtárak használatához. Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2021, 223 p. (A kiadvány semmilyen formában nem kerül kereskedelmi forgalomba, így a rendezvényen sem kerül árusításra.)

Amennyiben nem tud személyesen részt venni a rendezvényen, kérjen meg egy olyan kollégát az átvételre, akivel a találkozást meg tudja szervezni! Ebben az esetben az átvételi íven rögzítjük, hogy az Ön példányát ki vette át.

Helyszínen megvásárolhatók

A kiadványok tartalmáról honlapunkon tájékozódhat: https://portal.ktep.hu/_kiadvanyok

 • Dömsödy Andrea (szerk.): Iskolai könyvtári projektek, programok. (Kis KTE könyvek 4.) Bp., Könyvtárostanárok Egyesülete, 2011, 254 p.  - a helyszínen: 2 500 Ft
 • Bogyó Katalin, Cs. - Dán Krisztina - Dömsödy Andrea: Útmutató a gyakorlóiskolák könyvtárainak szolgáltatásfejlesztéséhez. (Kis KTE könyvek, 5.) Bp., Könyvtárostanárok Egyesülete, 2012, 190 p. - a helyszínen: 2 500 Ft
 • Balogh Mihály: A magyar könyvtárostanárok egyesületi élete 1986-tól 2012-ig (Kis KTE könyvek, 6.), Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2012 - a helyszínen: 1500 Ft
 • Barátné Hajdu Ágnes - Cs. Bogyó Katalin - Eigner Judit (szerk.): Könyvtárhasználati óravázlatok. (Kis KTE könyvek, 7.), Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2013., 331 p. - a helyszínen: 3 000 Ft
 • Bogyó Katalin, Cs. - Dömsödy Andrea (szerk.): Könyvtárhasználati ötlettár - játékos feladatok. (Kis KTE könyvek, 9.) Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2017, 294 p. - a helyszínen: 3500 Ft
 • Dömsödy Andrea - Németh Szilvia (szerk.): Olvasás, élmény, könyvtár. Egy könyvtárostanári konferencia lenyomata. (Kis KTE könyvek, 10.) Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2018. 182 p.  - a helyszínen: 3000 Ft
 • Dömsödy Andrea - Németh Szilvia - Savanya Ildikó (szerk.): Iskolai könyvtárak a digitális műveltségért. Ötletek, foglalkozástervek, projektek karantén előtt, alatt, után. (Kis KTE könyvek, 11.) Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2021, 380 p. - a helyszínen: 3500 Ft
 • Dömsödy Andrea (szerk.): XXI. századi iskolai könyvtári terek. (Kis KTE könyvek, 12.) Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2022. 228 p. - a helyszínen: 3500 Ft
 • IFLA Iskolai könyvtári útmutató. Bp., IFLA-KTE, 2016, 76 p. - a helyszínen: 1000 Ft
 • Dömsödy Andrea: A könyvtárpedagógia elmélete és gyakorlata. Második kísérlet a téma összefoglalására. Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2018, 312 p., - a helyszínen: 3500 Ft

Az együttműködés jegyében - Köteles példány az OSZK-nak és az OPKM-nek

Kérjük a kollégákat, hogy intézményük saját kiadványait ellenőrizzék le, hogy az OSZK és az OPKM állományában elérhetők-e. Ha bizonytalan abban, hogy az adott könyvtárnak valóban nincs meg vagy illik-e gyűjtőkörébe, akkor egyeztessenek a kollégával!

Egyéb információk: igazolás, tagi ügyintézés

 • A szakmai napról, továbbképzésként igazolást adunk.
  • Kérését kérjük, a regisztrációs adatlapon jelezze!
  • A szakmai programon való részvétel a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről 5. § (3) d) alapján beszámítható a kötelező hét évenkénti pedagógus-továbbképzésbe.
 • A helyszínen lehetőség lesz KTE tagsági ügyek intézésére: a KTE-be való belépésre, tagság hosszabbítására, a 2023-as KTE tagdíj befizetésére.
  • A belépéshez és a tagság meghosszabbításához is új tagnyilvántartó lap szükséges. Ha ezt előre kitölti, akkor a helyszíni regisztráció gördülékenyebb lesz.
  • A belépésről és a tagdíjról bővebben: http://www.ktep.hu/tagnyilvantartas
  • Bár természetesen a helyszínen is lehet tagdíjat fizetni, a sorban állást és az adminisztrációt csökkenthetjük, ha átutalással kapjuk meg az összeget. Kérjük, hogy aki tudja, az több nappal a TSZN előtt utalja át tagdíjat, hogy a banki kimutatások alapján egyértelmű legyen a helyzet a regisztrációnál.
  • A gazdasági ügyek intézésére csak a reggeli regisztráció és a déli szünet idején lesz lehetőség, a szakmai programok alatt nem. 

Beszámolók

Gyimóthy Erika - Dömsödy Andrea: Jogos? Jogos! – Könyvtárostanárok Tavaszi Szakmai napja. In: Könyvtárvilág, 2023. 2. sz. URL: https://mke.info.hu/konyvtarvilag/2023/05/jogos-jogos-konyvtarostanarok-tavaszi-szakmai-napja/8306/ Utolsó letöltés: 2023.05.24.

Lejátszási lista videócsatornánkon: https://youtube.com/playlist?list=PLfuD2X8yRJglU1bm_J5KQ5PysTUDu3Njz

 

Fényképek a KTE fotóalbumában: https://photos.app.goo.gl/tx9BCTCz8bTM2bxE8

Támogatók

 

nka logo

Nemzeti Kulturális Alap

CEU

sétaműhely logo

Sétaműhely